Waarom circus aanslaat bij Alzheimerpatienten

Mensen met dementie hebben moeite om te herinneren wat er eerder die dag is gebeurd, dat weet iedereen. De herinneringen aan wat er in de jeugd allemaal is gebeurd staat een stuk helderder voor de geest. In die beleving duiken is voor hen heel prettig. Zo heb ik ook gemerkt dat het thema circus enorm aanspreekt bij de doelgroep. En dat is nu precies de trigger om de mensen in beweging te krijgen.

Tegenwoordig is iedereen ervan overtuigd dat bewegen goed is voor het brein. Die boodschap komt luid en duidelijk aan, helemaal hot dus. Helaas hebben mensen met alzheimer en dementie vaak niet de fut om aan een bewegingsprogramma mee te doen. Als je ze uitnodigt om mee te doen krijg je vaak nul op je rekest. Daar komt de kunst van het verleiden om de hoek kijken. En wat is er dan mooier om te duiken in de jeugdherinneringen en om heel dichtbij die belevingswereld te gaan werken.

Met tollen, ballen, ballonnen, hoepels en het onderwerp circus. Met de intentie om er een feestje van te maken. Deze ervaringen deed ik op met mensen die al op een gesloten afdeling zaten van een verzorgingshuis. En dan is het leuk om hier eens in de week mee aan de slag te gaan. Meer tijd wordt er meestal niet voor ingepland. Wat voor Alzheimer in Beweging veel belangrijker is, is om met jong-alzheimerpatienten aan de slag te gaan, maar dan zeer frequent. Immers, wie elke dag een half uur lang jongleert krijgt een aanzienlijke verbetering van de hersenfuncties, dat is bewezen door dr. Scholz van de universiteit van Oxford. Jong-alzheimerpatienten hebben alzheimer op een heel ander niveau. Bij 80 jaar en ouder is dementie en alzheimer een trage ziekte, maar bij jong-alzheimerpatienten is de ziekte veel slopender en de ontwikkelingen gaan supersnel, je bent ook veel zieker dan de mensen van boven de 80. Jong alzheimerpatienten kampen veelal met apraxie, het onvermogen om met je spieren te doen wat je zou willen doen. Hoe pak je ook alweer een bal beet, hoe kun je er ook alweer mee gooien. Bij jong-alzheimerpatienten met gevorderde alzheimer zie je hoe slopend die ziekte is. Toch kun je daar soms mooie dingen mee bereiken.

Ik moet hierbij denken aan onze Schotse alzheimerpatiënt van 63 jaar. Op het moment dat wij daarmee aan de slag gingen kon hij nog redelijk wat en het jongleren had hij supersnel onder de knie. Hij bleef dit elke dag doen, tot op het moment, een paar maanden later, dat de futloosheid toesloeg. Hij gaf er aan toe en belandde teveel uren in bed, nergens meer zin in. Dat opgeven was niet leuk voor ons, zeker gezien de coronatijd, we konden niet naar hem toe vanwege de reisbeperkingen. Gelukkig kwam medebestuurslid Louis Pals op het idee om deze man ledballen te schenken. Jongleerballen met een lichtje erin. Dat geeft zulke mooie effecten! En wonderlijk, het hielp. Onze Schot kreeg zowaar weer even zin in het leven en er werd zelfs een mooi filmpje gemaakt van zijn jongleerkunsten. Geniet er maar even van mee. Wilt u meer weten over de methode van Alzheimer in beweging? Het boek wat ik heb geschreven over mijn werk en deze methode is te verkrijgen  via https://www.zorgboeken.nl/shop/alzheimer-in-beweging/

Scroll naar boven
Chat openen
Scan de code
Chat met ons...
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?