Voetbal oorzaak voor veel hersenschade en alzheimer

Weet u dat voetbal een uiterst gevaarlijke sport is, net als boksen? Spelers lopen door hun deelname aan deze sport een verhoogde kans op hersenbloedingen en later op dementie of alzheimer. Oorzaak: zowel het koppen van ballen als kop tegen kop botsingen. Een helm dragen om je hoofd te beschermen tijdens deze sport? Voetballers moeten er niet aan denken, maar het zou wel een mooi voorbeeld kunnen worden, net als in de wielrensport, waar alle profs nu een helm dragen.

Helm voor voetballers?
Hersenbloedingen bij voetballers komen vaker voor dan je denkt. De FIFA rapporteerde dit al in 2015, maar iets doen ter bescherming komt maar niet van de grond. Wie nu met voetballers praat over een bescherming voor het hoofd wordt nog steeds uitgelachen. Net zoals men in het verleden schamper deed bij helmen voor brommers, brommobielen of voor fietsende kinderen. Je ziet steeds meer sporters op de fiets kiezen voor een helm, zeker ook bij de prof fietsers wordt het een goede gewoonte. In veel landen is het verplicht voor fietsers om een helm te dragen, in Nederland is men nog niet voor. In de voetbalwereld zie je het nog niet vaak, de voetballers willen er niet aan en ook de bonden hebben er geen oren naar. Gelukkig zie je wel steeds vaker keepers die ervoor kiezen een hoofdbescherming te dragen.

Beroemde voetballers met hersenschade
Maar eerst kijken naar ernst van de situatie op de voetbalvelden. Want hoe vaak gebeurt het niet dat voetballers met hun hoofden tegen elkaar botsen in een poging om de bal met het hoofd de gewenste kant op te sturen. Er is een heel rijtje van bekende Ajaxieden en spelers van andere topclubs die dit (vroeg of laat) overkomt. Een van de bekendste voetballers was Rob de Wit, die in zijn vierde seizoen als speler bij Ajax en in het Nationaal elftal werd getroffen door een hersenbloeding, later nog twee hersenbloedingen. Een andere speler, niet zo jong meer, Wim Suurbier, die rond zijn 75ste een hersenbloeding kreeg en overleed. Dani Heemskerk (15) kreeg een hersenbloeding onder de wedstrijd en wat te denken van Diego Maradonna, de Amsterdamse amateurvoetballer Marouane Maloek, en Rob Witsche, ga zo nog maar even door. Voetbal lijkt even gevaarlijk te worden als de bokssport!


Situatie in Nederland

Maar laten we ons even op Nederland concentreren. Jaarlijks wordt er zo’n 15.000 voetballers hoofd- en hersenletsel geconstateerd. Daarvan belanden er ongeveer 2900 voetballers op de spoedeisende hulp. 6800 voetballers worden medisch behandeld door een arts. Het slechte nieuws is dat 90% van de hersenschuddingen niet worden opgemerkt in de sport, 85% van de hersenschuddingen in sport worden niet gediagnosticeerd. Door deze cijfers kun je constateren dat het werkelijk aantal hersenschuddingen in wat voor vorm dan ook ligt tussen de 100.000 en 150.000 per jaar.

De oorzaak

80 – 90% van de hersenschuddingen wordt veroorzaakt door een botsing van het hoofd tegen een ander hard object zoals hoofd, knie, elleboog en de grond. Je zou zeggen dat bewust koppen van ballen een oorzaak zou kunnen zijn. Sommige onderzoeken spreken van schade door koppen, bij andere onderzoeken wordt weer beweerd dat het koppen van de bal geen schade veroorzaakt. De geleerden zijn er nog niet over uit. Toch wordt het in de sport wel serieus genomen. Vooral bij de jeugd, waar de schedels nog niet al te hard zijn.

Een kopverbod in het voetbal is in Nederland nog niet aan de orde. De KNVB wacht eerst onderzoek af. Volgens KNVB-arts Edwin Goedhart is een kopverbod zoals in Groot-Brittannië voorlopig niet aan de orde in Nederland. Koppen is toegestaan, zolang er geen onomstotelijk bewijs is dat het slecht is voor de gezondheid.

Kinderen mogen niet meer koppen in GB

De Britse voetbalbond heeft het koppen in de ban gedaan voorspelers tot 12 jaar. https://nos.nl/artikel/2324425-britse-voetbalbond-doet-koppen-op-de-training-voor-kinderen-tot-12-jaar-in-de-ban
Ook de Schotse bond volgde even later met een verbod op koppen door kinderen.

Uit een onderzoek in 2019, dat werd uitgevoerd op verzoek van de FA en spelersvakbond PFA, bleek dat voetballers een veel grotere kans hebben op hersenletsel. Ook de kans op alzheimer en dementie zou groter zijn. Een oorzaak leverde dat in het onderzoek niet op, maar het vaak koppen van de bal lijkt een van de oorzaken te zijn.

“Het is absoluut noodzakelijk dat we nu alles in het voetbal doen om te begrijpen wat de redenen voor dit verhoogde risico zijn en ook moeten we kijken wat we kunnen doen toekomstige generaties voetballers beter te beschermen,” zegt Charlotte Cowie, hoofdarts van de FA.

KNVB, meer liefde voor spel als voor spelers

In Nederland werd in 2018 de kopbal ook al een keer op de agenda gezet. De KNVB liet toen weten onderzoek te gaan doen naar de relatie tussen kopballen en hersenschade. Uiteindelijk zag de KNVB geen reden om in te grijpen. “Het zou technisch en tactisch grote gevolgen hebben voor het spel,” zegt Vincent Gouttebarge, verantwoordelijk voor de gezondheid van voetballers namens de internationale spelersvakbond Fifpro. “Fysiek vraagt het spel dan om andere kwaliteiten, kleinere spelers krijgen meer voordeel.”
( Bron Parool)
Overigens zijn er steeds meer clubs die een keepershelm verplicht stellen voor de jeugd.
https://www.mmcweert.nl/actueel-nieuws/keepershelm-ga-jij-hem-ook-dragen

Heb jij in je leven veel gevoetbald en krijg je nu problemen met je geheugen? Daar is nog wat aan te doen. Probeer de AIB methode! Een boek over deze methode is te bestellen via onze whatsappknop

Scroll naar boven
Chat openen
Scan de code
Chat met ons...
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?