Tunnelvisie zet onderzoekers alzheimer jarenlang op verkeerde spoor

Bijna iedereen die net iets meer denkt te weten over de oorzaken van de Ziekte van Alzheimer weet dat de zg. plaque, het eiwit beta-amyloïde de oorzaak is van deze grootste vorm van dementie. Al ruim 40 jaar is dit de theorie. Sinds 2006 werd deze theorie nog eens versterkt met bewijzen. Nu blijkt dat het hele onderzoek is gemaakt met vervalste resultaten en gemanipuleerde foto’s. Kostbare onderzoeksjaren zijn verloren gegaan op basis van deze verkeerde aanname, wetenschappers hebben jarenlang een dwaalspoor gevolgd.

Zou een plaque van eiwitten de oorzaak zijn van Alzheimer? In 2019 kwam er een vaccin dat plaque verwijdert uit de hersenen van alzheimerpatienten. Helaas, de dementie ontwikkelde zich gewoon verder, waardoor twijfel ontstond over de al 40 jaar bestaande theorie over de rol van bèta-amyloïde eiwitten op het brein.

Neuroloog Matthew Scrag van de Vanderbilt Universiteit ontdekte in 2021 dat er iets niet klopte. Het tijdschrift Nature heeft daarna gewaarschuwd om de bevindingen van 2006 niet langer te gebruiken.
Andere onderzoekers ontdekten dat plaque geen invloed heeft op het ontwikkelen van dementie. Het eiwit dat verantwoordelijk werd gehouden voor het ontstaan van dementie heeft een hele andere taak. Die heeft doodt namelijk viirussen en bacteriën. In plaats van de schurk blijkt deze stof dus de held die de hersenen beschermt tegen aanvallen van buitenaf.

Onderzoekers richten zich nu op een andere oorzaak, namelijk het herpesvirus, dat de hersenen kan binnendringen en het zenuwcellen kan aanvallen. Als het virus het wint van de bèta-amyloïde, sterven de zenuwcellen af. Gelukkig zitten vanaf nu onderzoekers op een nieuw spoor en is er hoop dat er ooit een goed geneesmiddel kan worden gevonden voor alzheimer, dementie en geheugenverlies.
Lees meer over de ontdekking van Matthew Schrag in deze link

Scroll naar boven
Chat openen
Scan de code
Chat met ons...
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?