Er wordt geschat dat 44 miljoen mensen wereldwijd de ziekte van Alzheimer hebben en er is momenteel geen effectieve behandeling. Bij de ziekte hopen bèta-amyloïde-eiwitten zich op in zogenaamde plaques, waardoor hersencellen afsterven. De gevolgen zijn geheugenverlies en persoonlijkheidsveranderingen. Onderzoekers van de Universiteit van Cambridge hebben nu aangetoond:De plaques zorgen ervoor dat neuronen oververhit raken en “bakken als eieren”.
Voor de analyse gebruikten bioloog Gabriel Kaminsky Sherrill en haar team microsensoren, fluorescente polymeerthermometers (FTP’s), waarmee ze de temperatuur in neuronen kunnen meten. Ze voegden amyloïde-bèta toe aan menselijke cellijnen en begonnen met het assemblageproces. Het bleek dat de temperatuur van de neuronen met gemiddeld 2,8 graden Celsius steeg toen het bèta-amyloïde eiwit zich begon te assembleren tot draadachtige formaties, de fibrillen.
“Overmatige verhitting van een cel is als het bakken van een ei – de eiwitten beginnen samen te klonteren en worden onbruikbaar”, zegt Kaminski Schierle. In één experiment ontdekte het team ook dat de vrijgekomen warmte ook andere amyloïde-bèta-eiwitten ertoe zou kunnen brengen om samen te klonteren. Met behulp van een stof die de vorming van vezels remt, was het mogelijk om de temperatuur van de cel te verlagen. Het actieve ingrediënt kan potentieel hebben als therapeutisch middel voor de ziekte van Alzheimer, zelfs als eerst uitgebreide klinische onderzoeken nodig zijn.