Maakt u via LinkedIn ook wel eens bijzondere ontmoetingen mee? Ik wel. Ik kwam op mijn 70ste onverwachts een tweelingzus tegen die ik nooit eerder ontmoette. Onze overeenkomst: beiden een aparte voornaam, Phemia en Gera en samen geboren op precies hetzelfde moment. En nog een overeenkomst, samen o.a. actief met beweging voor senioren.
Maak kennis met Phemia de Boer, inspirator voor heel veel creatieve manieren van bewegen met senioren. Sinds mijn ontmoeting met deze bijzondere actieve dame ontdekken we steeds meer overeenkomsten, zowel privé als op ons vakgebied. Vanaf die tijd is zij ook partner van Alzheimer in Beweging. En hoezo tweelingzus? Phemia de Boer is net als ik geboren op vrijdag de 13e in het jaar 1953. Phemia komt tegelijkertijd op de wereld met een ander tweelingzusje. Het duurt 70 jaar voordat Phemia en ik elkaar via Linkedin tegenkomen waarna we daadwerkelijk bij elkaar op de koffie gaan. En wat een ontdekking is dat voor ons beiden.
Phemia is als kind al een actief turnster en op haar 16e komt ze in de topsport terecht met Ballroom en Latin American Dance. Het geeft haar plezier in bewegen en die funfactor is tijdens haar beweeglessen nog steeds superbelangrijk. Phemia is buitengewoon creatief. Nadat ik haar laat zien wat je met een Juggle Board kan doen, vertaalt ze dat in dezelfde week nog met de voor haar beschikbare materialen in haar bewegingslessen voor senioren. Hoewel Phemia al 71 is weet ze van geen ophouden. Het plezier met bewegen en vooral het doorgeven van dat plezier met bewegen is en blijft haar passie. Zo inspireert ze bij tijd en wijle bewegingsagoog Joel Kruisselbrink die dankzij veel bijzondere filmpjes op social media een bekendheid is in Nederland en tot ver over de grenzen.
Bijzonder zijn ook haar lessen als onderdeel van Sociaal Vitaal in Kleur, aan naar Nederland geëmigreerde senioren die de Nederlandse taal niet machtig zijn o.a. uit Somalië en Marokko, Phemia start hierbij met aanpassingen in verband met cultuur van de betroffen senioren. Het betekent vooral dat duidelijk is dat deze senioren niet alleen door taal, maar ook door gebruiken, belemmerd worden te integreren in beweeglessen. Voor deze doelgroep is bewegen ook heel belangrijk, dus maakt Phemia gebruik van een tolk.
Elk jaar is ze actief in Engeland, waar zij workshops geeft aan vrijwilligers van een kerk. Deze brengen het geleerde daarna in zorginstellingen en bij senioren thuis. Phemia is de auteur van de boekjes en posters “Even Bewegen”, die niet alleen in het Nederlands zijn gemaakt, zij zijn uitgegeven in het Engels, Frans, Turks, Arabisch en Oekraïens. Phemia vindt dat allemaal heel gewoon: “Bewegen is immers universeel”. Hoewel muziek een gebruikelijk onderdeel is van haar lessen Bewust Bewegen, heeft ze gemerkt dat het bij anderstaligen soms beter is om het instrumentaal te houden, of om de muziek helemaal weg te laten.
Phemia de Boer haalde in 2024 haar 12e kruisje bij de Nijmeegse Vierdaagse… op haar sloffen. foto via Facebook
Meer over Phemia op haar eigen website.