“Mijn moeder wordt bij vlagen steeds meer onhandelbaar, is daar wat tegen te doen?” Mijn buurvrouw leunt af en toe op mijn expertise na verschijning van mijn boek Alzheimer in Beweging. Zet maar een muziekje uit haar jeugd op, dat kan helpen bij gedragsproblemen van mensen met dementie, ik leg hier uit waarom.
De meeste activiteitenbegeleiders in de geriatrische zorg weten het al, neem de leeftijd van iemand met dementie minus 17, dan heb je het aantal jaren dat je terug kan gaan in de top veertiglijst. Je ziet dat de lievelingsmuziek van deze persoon uit zijn of haar jeugd en het is weer eens wat anders dan altijd maar weer André Rieu. Speel deze muziek af, dan gebeurt er iets magisch in de hersenen en dat is nu weer bewezen.
Muziek uit de tienerjaren stimuleert de hersengebieden van het geheugen en het beloningssysteem.
mensen die naar nostalgische muziek luisteren en dit herkennen herinneren zich ook d belangrijke momenten uit hun leven, een eindejaarsbal van school, de eerste verliefdheid, de dansfeesten, kortom, mooie momenten uit de jeugd die naar boven komen borrelen. Liedjes van vroeger kunnen krachtige autobiografische herinneringen oproepen. Het zorgt voor activiteit in het gehele brein.
De levenskwaliteit van deze mensen kan hiermee worden verbeterd. Onderzoek toont aan dat deze muziek een therapeutisch hulpmiddel is dat zeker kan leiden tot nieuwe behandelingen voor geheugen gerelateerde aandoeningen. Muziek blijft vaak tot het laatst in het geheugen hangen. Zelfs bij mensen met vergevorderde dementie zijn de positieve effecten merkbaar. Bij mensen met alzheimer kan het leiden tot verbetering van sociale vaardigheden en de emotionele toestand, het vermindert ook de gedragsproblemen.