De Katwijkse Stichting Alzheimer in Beweging onderneemt actie tegen de gevolgen van het Europees zitkampioenschap van alle Nederlanders. Op 2 mei wordt bij Sisters Beach bij de Zuidboulevard in Katwijk een voorlichtingsdag georganiseerd met veel activiteiten om brein en beweging te stimuleren. Ook voor verstokte ‘zittenblijvers’.
Afgelopen week was Prof. Dr. Erik Scherder weer op de buis in een reactie op ons kampioenschap zitten (80 % van de dag). Het lijkt wel of deze vriendelijke baardman al 15 jaar lang een roepende is in de woestijn, zelfs elke dag een artikel in de kranten of aandacht op de buis is geen optie meer. Nederland zit er blijkbaar (niet) mee. Wellicht zit de oplossing in aanpassing aan onze zitgewoonten. Naast roken en drinken kan zitten ook een verslaving zijn. Net als rokers en drinkers denken zittenblijvers niet aan de gevolgen op termijn van hun lifestyle, dat zien we dan wel weer. Ieder uur komen er in Nederland vijf mensen met dementie bij, een ware pandemie volgens Scherder. En dat roept hij nu al sinds 2021. Hoort u wellicht bij de volgende vijf?
Zittend bewegen
Alzheimer in Beweging concentreert zich al sinds 2009 op zittend bewegen en we zijn niet de enige. Partner Paula Jap Tjong is een van de sprekers tijdens de Inspiratiebijeenkomst op 2 mei. Paula is initiatiefnemer van Stoelyoga Nederland en Vlaanderen, ze zet zich al vele jaren in om mensen op hun stoel te laten bewegen. Deze vorm van yoga is volgens haar dé manier voor mensen met een zittend beroep of een fysieke beperking om yoga te doen. Ze tovert werkplekken om tot yogastudio’s, voor een moment van ontspanning voor werknemers. Mensen met dementie, die zich soms niet eens meer herinneren vorige week in de les te zijn geweest, blijven dankzij haar lessen toch in beweging. Al geeft ze de meeste Stoelyogalessen gelukkig niet meer zelf: als docent leidde ze al honderden anderen op. Bron: Yogaonline
Je kunt iets doen met dementie
De meeste mensen die te horen krijgen dat ze een vorm van dementie hebben zijn ervan overtuigd dat er nog maar weinig aan te doen is. Zit er nog winst in bewegen, als mensen met Alzheimer nog gemiddeld 8 jaar hebben voordat er een einde aan hun leven komt? Gera de Leeuw van Alzheimer in Beweging is er heilig van overtuigd dat alle kleine beetjes helpen om de ziekte te vertragen. “Krijg je de mensen niet uit de stoel, laat ze dan maar bewegen in de stoel” zegt ze. De methode Alzheimer in Beweging is uitgebreid met Stoelyoga voor mensen met dementie.
Levensstijl verbeteren
Naast bewegen op de stoel zijn er tal van andere activiteiten die helpen om de ziekte te vertragen. Denk aan stoppen met roken en alcohol, meer water drinken, aanpassing van je eetgewoonten. Meer bewegen of gericht bewegen, dankzij Brain Gym®, Alzheimer in Beweging, Cognitieve Fitness (ondersteund door de Hersenstichting), loop- en wandelcoaches, Yogadocenten en ademcoaches, mensen die werken met ritmes en muziek, noem maar op.
Voorlichting via inspiratiebijeenkomst
Wie nieuwsgierig is naar al deze vormen van bewegen en verandering van levensstijl ios welkom bij de inspiratiebijeenkomst in Katwijk, een dagje genieten van zee en strand onder het genot van koffie en lunch voor eigen rekening. Interessant voor mantelzorgers, praktijkondersteuners, artsen, activiteitenbegeleiders van verzorgingshuizen, jong-alzheimerpatienten, mensen met geheugenproblemen. Opgeven kan via alzheimerinbeweging@gmail.com om een inschatting te maken van de belangstelling.
Datum: 2 mei
Tijd: 10.00 tot 16.00 uur
Kosten: zelf consumpties betalen.
Locatie: Sisters Beach, Boulevard Zeezijde 44, Katwijk.