Alzheimer in Beweging begint met experimenteren met Alzheimerpatiënten na een publicatie van dr. Jan Scholz van de Universiteit van Oxford. Het betreft een vervolgonderzoek over de effecten van jongleren op de hersenfuncties in 2004. Jan Scholz trekt in 2009 de conclusie dat als je 6 weken jongleert dat de hersenfuncties zo verbeteren dat je kunt aannemen dat je daarmee de ziekte Alzheimer kunt vertragen.
We hebben het hier over 1 groep onderzoekers in Oxford die zich hiermee heeft bezig gehouden. Eén zwaluw maakt nog geen zomer, dat is waar. En ook één Glenn in Schotland waar je duidelijk kan zien dat de hersenfuncties zijn verbeterd is nog geen echt bewijs dat jongleren helpt om Alzheimer te vertragen. Wellicht kunnen we die conclusie pas over 15 of 20 jaar stellen. Dus moet je dan tot die tijd maar niets doen en stil zitten, niet proberen om mensen te leren jongleren? Het promoten van jongleren om de ziekte te vertragen. Is dat valse hoop?
Of zijn er meer onderzoekers die zich bezig houden met wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van jongleren?
Inderdaad, in 2004 is al eerder een onderzoek gedaan onder een groep studenten in Duitsland. Een officieel onderzoek met een controlegroep, zoals is vereist in echte onderzoeken, onder 24 studenten.
12 studenten gingen drie maanden achter elkaar jongleren met drie ballen met een eenvoudige cascade, een basisjongleertechniek met 3 ballen. De hersenen werden hierbij gescand en na drie maanden en zes maanden weer. De jongleurs hadden meer actieve grijze hersenstof in het midden temporale gebied. Met dit gebied wordt visuele bewegingsinformatie verwerkt. In dat onderzoek van 2004 werd wel de conclusie gesteld dat je moet blijven oefenen, want na drie maanden inactiviteit was de toename van de grijze stof iets afgenomen. Use it or loose it… dat is met spieren zo, als je die niet meer gebruikt, en dat is met hersenen ook zo. Je moet na die zes weken wel blijven jongleren anders verminderen die hersenfuncties weer langzamerhand. Ook al beweert Scholz dat het blijvend is. Zijn vervolgscans zijn kort na zijn experiment afgenomen, in tegenstelling tot het onderzoek in 2004, waar de scans zelfs pas een half jaar na het experiment plaatsvonden.
Meer over dit onderzoek:
Inderdaad wordt er vaker onderzoek naar gedaan naar de effecten van jongleren en het wordt voor kennisgeving aangenomen dat jongleren van invloed kan zijn op verbeteren van hersenfuncties. Veel studenten jongleren om beter te kunnen leren of om de hersens even te recetten.
Qua onderzoeken door universiteiten wordt er niet veel meer mee gedaan. Waarschijnlijk is het ook niet lonend. De farmaceutische industrie vindt zeker niet interessant wat de uitkomst ook zal zijn. Voor die industrie is het beter als je allerlei pillen gaat slikken om Alzheimer te vertragen. Daar zit dus ook het geld om onderzoeken te financieren. Welke pil effectief is, wordt belangrijker gevonden dan een onderzoek naar een methode met balletjes gooien. Leren jongleren om de ziekte te vertragen valt dus meer in de categorie leuke weetjes. Na 1 of 2 publicaties weet men het ondertussen wel en gebeurt er niets meer mee.
Natuurlijk zijn er wel kritische onderzoekjes gedaan of dat jongleren nu wel zo zaligmakend is. Zoals te lezen is in een artikel van tradingatoms.com
Volgens dit artikel kun je net zo goed Chinees gaan leren als jongleren om dezelfde effecten te bereiken, namelijk, het stimuleren van je hersenen. Met de huidige wereldeconomie en de opkomende Chinese handel overal ter wereld is dat extra handig om ter preventie van Alzheimer Chinees te gaan leren. Zeker in de handel wordt dit de taal van de toekomst.
Wellicht ligt het leren jongleren voor alzheimerpatiënten zelf toch wat meer in handbereik dan het leren van de Chinese taal. Overigens helpt het spelen van Super Mario waarschijnlijk ook bij het verbeteren van je hersenfuncties.
Blijft over: de argumenten om toch te gaan jongleren. Jongleren is door iedereen te leren als je een goede methode hebt. Bovendien kun je er lekker binnenshuis mee aan de slag, in je eigen vertrouwde omgeving. Je wordt er vrolijker van, actiever en hebt vaker zin om leuke dingen te ondernemen. Je kunt het gezellig met zijn tweeën doen, het biedt plezier. Mijn wc-eend-type aanrader is dus: ga jongleren en begin meteen.
Alzheimer in beweging is voorlopig nog een tijdje aan het pionieren. We kunnen wel keihard roepen dat jongleren de ziekte alzheimer vertraagt, maar om dat te bewijzen is een andere zaak. Dan zou je moeten gaan werken met hersenscans, controlegroepen, wellicht even 30 jaar vooruitkijken wat de effecten zijn om zeker te weten of jongleren helpt als vertragend middel. Dat gaan wij zeker niet beleven in onze tijd, maar ik hoop dat mijn kleinkinderen over 30 jaar met trots kunnen vertellen wie hun oma was en waarom ze altijd zo enthousiast was over dat jongleren.
Zhù nǐ hǎo yùn oftewel Veel succes