Een half uur per dag oefenen levert grote verbetering op in hersenfuncties
Alzheimerpatiënten verbeteren hun hersenfuncties als ze zes weken lang een half uur per dag jongleren. Dat publiceert dr. Jan Scholz in 2009. Het is het startsein om hier daadwerkelijk mee te experimenteren, maar dan met échte Alzheimerpatiënten en niet net zoals bij de onderzoeken van Scholz in 2009, met mensen die gezond zijn. Het moet echter bijna 11 jaar duren voordat het bewijs voor onze stichting geleverd is dankzij een Alzheimerpatiënt in Schotland die zich bereid verklaart om inderdaad zes weken lang te gaan oefenen. Overigens doet hij dit in 3 x 10 minuten. Stichting Alzheimer in Beweging is daarbij betrokken. Overigens is het positieve resultaat van het jongleren al binnen vier weken sterk meetbaar ontdekken we nu.
Het wetenschappelijke bewijs is niet te realiseren of te financieren
“Wil je iets wetenschappelijk bewijzen op het gebied van veranderingen van de werking van de hersenen, dan moet je eigenlijk met zestig Alzheimerpatiënten gaan experimenteren. Dertig mensen die gaan jongleren en dertig mensen die een controlegroep vormen en een andere activiteit gaan ontplooien. Van alle zestig mensen moet dan van tevoren een hersenscan worden genomen. Na zes weken volgt dan een tweede hersenscan. Kosten een dikke miljoen en de inzet van minstens zestig actieve studenten psychoneurologie die zich bezig willen houden met dit ene experiment”. Dat is ongeveer het ontmoedigende antwoord van professor dr. Erik Scherder op mijn vraag over een wetenschappelijk onderzoek.
Ik bezoek hem in 2010 om hem te vertellen dat niet alleen bewegen helpt, maar vooral specifiek bewegen door middel van jongleren. De effecten kunnen echt grandioos zijn, immers, zolang er nog geen medicijn is, is vertragen een prachtige oplossing. Gewapend met een kokertje jongleerballen vertel ik van mijn trainingen met jong-alzheimerpatiënten en de ontdekking van de blokkade door het Corpus Callosum, waardoor het jongleren voor deze doelgroep een lastige opgave wordt. Immers, je moet voor dit soort gecompliceerde oefeningen kunnen vertrouwen op het samenwerken van beide hersenhelften, wat bij Alzheimerpatiënten vroeg wordt geblokkeerd. Ik werk op dat moment met twee extra hulpmiddelen ter voorbereiding op het jongleren, de stalen en houten liggende 8 samen met de kruisloop, om het jongleren toch enigszins te laten slagen. Helaas, zolang dat miljoen voor onderzoek nog niet op tafel ligt, en zolang dat bewijs niet echt zaligmakend is, blijven we gewoon experimenteren met Alzheimerpatiënten. Dan maar zonder die bewijzen jongleren met het vertrouwen op het onderzoek van Jan Scholz. Tot op de dag van vandaag, 23 maart 2020! Het bewijs is namelijk geleverd, niet na zes weken jongleren, maar slechts al na vier weken jongleren zien we verbluffende resultaten!
Terry Web en de liggende 8en
Je kunt de effecten van het jongleren zichtbaar maken door middel van tekeningen van een liggende 8, gemaakt door Alzheimerpatiënten, naar idee van Terry Webb uit Zuid-Afrika. Hij ontdekt al in 2007 dat het tekenen van een liggende 8 inzicht geeft in de werking van de hersenen. De kennis hebben we opgedaan door de indrukwekkende en verhelderende training The Essential Tool van Terry Webb
Wanneer Alzheimer in beweging in contact komt met een Schotse Alzheimerpatiënt in januari 2020 wordt het idee geboren om te gaan werken met deze liggende achten. Zo kunnen we straks via de email de tekeningen uitwisselen en dan is de afstand Nederland-Schotland geen zwaarwegend punt meer. Constant overvliegen vanuit Nederland om te kijken hoe het gaat is onhaalbaar, dus dit lijkt een prima hulpmiddel. Zeker omdat dit speelt midden in de Corona crisis en reizen niet meer tot de mogelijkheden behoort. Na een weekend intensief trainen in februari gaat onze proefpersoon voor de proefperiode van zes weken een half uur per dag jongleren en de resultaten zijn verbluffend. Al binnen vier weken treedt er een meetbare verbetering op in de werking van zijn hersenen. Het bewijs is te zien in zijn tekeningen.
Om het beter te laten begrijpen leg ik uit hoe dit in zijn werk gaat:
Op een A4 vel dat vastgeplakt zit aan de tafel (om verschuiven te voorkomen) teken je eerst een horizontale lijn over het hele blad. Vervolgens teken je een liggende 8, te beginnen vanuit het midden naar links. Je tekent met de rechterhand drie keer die liggende 8 over elkaar heen. Daarna doe je hetzelfde drie keer met de linkerhand, vervolgens ook nog eens drie keer met twee handen tegelijkertijd. Is jouw voorkeur de linkerhand, dan begin je daarmee, daarna met de rechterhand en vervolgens met beide handen. Aan de hand van de tekening van de liggende 8 kun je veel dingen analyseren. Het is namelijk een afspiegeling van je beide hersenhelften, het linker gedeelte van de 8 geeft je rechter hersenhelft weer en andersom. Bij de analyse wordt vooral gelet op drie gebieden, de grootte, de vorm en symmetrie. Zijn er overeenkomsten en waar zitten de verschillen. Je kunt zien of er sprake is van balans tussen beide hersenhelften. Wil je hier meer over weten kun je een training volgen onder de naam The Essential Tool. Terry Webb reist sinds de ontwikkeling van zijn training de hele wereld over om overal les te geven in het leren begrijpen van de liggende 8. Een mooi hulpmiddel voor onderwijzers, maar ook voor de Stichting Alzheimer in Beweging.
Op 18 februari stuurt Glenn vanuit Schotland een van zijn eerste liggende 8en zoals hieronder gepubliceerd. De training heeft dan nog niet plaatsgevonden.
Het eerste dat opvalt is dat Glenn moeite heeft met het op de juiste plek kruisen van de middellijn. Je ziet de 8 steeds meer naar onderen zakken. Een teken dat hij veel moeite heeft om die liggende 8 te tekenen. Daarnaast zie je aan de bovenkant verklevingen van de lijnen, een teken dat zijn schouders en nek nogal gespannen zijn. En er is een significant verschil in afmeting tussen de horizontale lijn en de bovenkant van de tekening en de horizontale lijn en de onderkant van de tekening, een afgezakte 8 kun je wel zeggen en zien. Een teken dat ondanks dat hij erg zijn best doet er een onderfocus is. Wellicht ook een weergave van de manier waarop hij teveel zijn best doet om het te tekenen.
Tien dagen na deze eerste liggende 8 vertrekken twee bestuursleden van de Stichting Alzheimer in Beweging, Gera de Leeuw en Louis Pals naar Schotland om een heel weekend met Glenn en zijn vrouw Hilary in training te gaan. We zijn zo dankbaar dat Glenn het experiment wil aangaan; de 42 dagen challenge, oftewel zes weken achter elkaar een half uur per dag jongleren, zonder dat er wetenschappelijk bewijs is dat het echt helpt. Maar deze Glenn en zijn vrouw willen de kwaliteit van leven die er nu is zo lang mogelijk verlengen, ze grijpen elke strohalm aan om dat te realiseren. En wat zijn ze blij met de resultaten!
Het weekend in Schotland is keihard werken, niet alleen voor Glenn. Ook zijn vrouw Hilary moet het jongleren onder de knie krijgen. Immers, samen jongleren en samen trainen is veel makkelijker vol te houden als je zes weken onafgebroken aan de gang moet. Het is een hele opgave om zes weken lang achter elkaar elke dag zonder onderbreking te gaan jongleren. Een kwestie van volhouden. Gelukkig gaan deze mensen uitermate gemotiveerd aan de slag. Mede geholpen door de vroege lockdown in Schotland en de angst voor Corona. Binnen blijven is een uitdaging. Er wordt veel geoefend en het resultaat mag er zijn! Ook eens positief nieuws in deze tijd van onzekerheid. Louis Pals stuurt bijna elke dag nieuwe maar vooral grappige instructiefilmpjes om variatie te stimuleren in de jongleerpatronen. Het wordt voor Glenn een mooie uitdaging.
Even terug naar die mooie liggende 8 van Glenn en kijk om het verschil te zien even naar het plaatje hier beneden. Zelfs als je geen training voor Essential Tool hebt gevolgd kun je na deze korte uitleg al begrijpen wat het verschil is tussen de eerste tekening en de tekening in de vierde week, zie afbeelding hieronder. Het is een formidabel resultaat! Het kruisen van de middellijn gebeurt in de tweede tekening die vier weken na aanvang van de jongleertraining precies op de van tevoren getekende horizontale lijn plaatsvindt. De vorm en de symmetrie van de liggende 8 is ook significant verbeterd. Ook al zijn bij deze twee voorbeelden de zes weken elke dag een half uur jongleren nog niet om, het resultaat is verbijsterend. Een weergave van wat er in de hersenen gebeurt.
Hilary: “ik zie gewoon wat er gebeurt, hij heeft veel meer zelfvertrouwen in het tekenen van die liggende acht. Gisteren kon hij de cascade 90 keer de ballen opgooien (met drie ballen) zonder dat die vielen”.
Het resultaat is ongelofelijk. En dat te bedenken dat het hem vier weken geleden nog niet eens lukte met twee ballen.
Een liggende 8 is qua figuur goed te vergelijken met het jongleren. Ook daar gooi je eigenlijk in de vorm van een 8. Terry Webb laat weten dat de beweging van jongleren nog effectiever is dan de inmiddels bekende kruisloop beweging. Daarom staat hij niet verbaasd dat Glenn in vier weken zulke goede resultaten beleeft in de werking van zijn hersenen, weergegeven door de liggende 8en.
Uiteraard is dit resultaat nu al fantastisch te noemen. Ook al geeft dit nog maar de eerste vier weken weer. De tijd zal het leren op welke manier jongleren de ziekte Alzheimer kan vertragen bij een jong-Alzheimerpatiënt. Zolang er nog geen medicijnen zijn om de ziekte te stoppen is vertragen de enige winst die je kunt behalen. Voor Glenn is het super belangrijk dat hij de kwaliteit van leven zoals hij die nu heeft zo lang mogelijk kan vasthouden. Door zo enthousiast elke dag te jongleren heeft hij dit voor een groot gedeelte zelf in de hand. Door het jongleren heeft hij een toename van 15% meer actieve hersencellen, waardoor het proces van alzheimer vertraagd wordt. Hoopgevend voor alle jong-alzheimerpatiënten die actief iets willen ondernemen tegen de supersnelle achteruitgang die gewoon is bij deze doelgroep. Wie volgt?
Via Facebook kunt u zien hoe de eerste jongleerdag verliep met Glenn. https://www.facebook.com/alzheimerinbeweging/videos/1404209739750695/