Banaan in beweging, hoe moeilijk kan het zijn?
Alzheimer in Beweging zoekt altijd naar nieuwe mogelijkheden om achteruitgang van hersenfuncties te vertragen. Hoewel bewezen is dat jongleren hierbij zeer effectief is worstelen mensen met het probleem dat jongleren niet voor iedereen is weggelegd.
Dat is nu verleden tijd dankzij Gerrit Dekker met een juggleboard van Craig Quat, jongleren wordt hierdoor bijzonder laagdrempelig. Het bestuur van Alzheimer in Beweging maakte afgelopen week kennis met het juggleboard.
En wat blijkt? Werken met deze laagdrempelige methode gaat veel verder dan alleen ballen rollen door gleuven. Ons bestuur ervaarde hoe je hersenen bijna geblokkeerd kunnen raken door een banaan en een mango, vandaar de titel van dit verhaal: Banaan in Beweging.
Complexe bewegingen
Jongleren is een belangrijk onderdeel van onze aanpak om de ziekte Alzheimer te vertragen. Dit is onder andere te danken aan de complexe bewegingen die bij het jongleren gemaakt worden, waardoor de hersenen behoorlijk worden geactiveerd. Het bestuur van Alzheimer in Beweging laat zich regelmatig bijspijkeren voor wat betreft nieuwe methodes die kunnen worden ingezet. In dit geval met behulp van de laagdrempelige jongleermethode van Craig Quat, de Amerikaan die een juggleboard heeft ontworpen zodat werkelijk iedereen kan ervaren wat jongleren is.
Hersenkraker
Tijdens deze cursus door Gerrit Dekker Training uit Utrecht leerden we dat sommige jongleertechnieken helemaal niet alleen gaan om gooien en vangen. We leerden werken met siteswap, waarbij we een banaan en een mango door moesten geven aan onze partner. De banaan maakte een reis van onze eigen handen naar de overkant, waar een partner de banaan verder doorgaf. Daarna kwam de mango die met een enorme zwaai diagonaal of recht naar de overkant moest. En van die combinatiebeweging raakten we flink geblokkeerd, hoe simpel is het idee en hoe moeilijk is het uitvoerbaar. Onze hersenen kraakten ervan, en dat was nu net de bedoeling.
Fruitdag
Dit was slechts een onderdeel van een super interessante les waarmee we zowel in België als in Nederland mee aan de slag kunnen in de verzorgingstehuizen en de dagopvang. Bereid je maar alvast voor op een fruitdag… dan brengen wij die Banaan (en mango) in beweging.