Met behulp van kunstmatige intelligentie kunnen onderzoekers beter onderzoek doen naar de link tussen darmen en het brein.
Verbaast het je dat darmen en je brein zo verbonden zijn met elkaar, denk dan eens aan spanningen die voelbaar zijn in je maag of buik. Die darmen zijn constant in verbinding met het brein en die communicatie gaat over en weer. Het is geen wonder dat problemen in je darmen een rol spelen bij ziektes zoals autisme, alzheimer, depressie of diabetes. Weet je dat er in je darmen zo’n honderd biljoen verschillende bacterien hun werk doen om je lijf zo goed mogelijk te laten functioneren? Voor onderzoekers is het altijd een flinke kluif geweest om de functies van die bacterieen beter te onderzoeken. AI helpt de onderzoekers nu een handje en zo ontdekt men dat bepaalde bacterien actief zijn tegen alzheimer, auto immuumziekten, hartziekten, kanker, onvruchtbaarheid en allergieen.
Metabolieten zijn stofwisselingsproducten die de manier en snelheid bepalen waarop je lichaam de voedingsstoffen omzet naar energie. Onderzoekers werken nu aan medicijnen die de verbinding van metabolieten en receptoren op het celoppervlak activeren of blokkeren. Onderzoekers van Cleveland Clinic gebruiken kunstmatige intelligentie om het verband tussen het darmmicrobioom en de ziekte van Alzheimer bloot te leggen. Eerdere studies hebben aangetoond dat patiënten met de ziekte van Alzheimer veranderingen in hun darmbacteriën vertonen naarmate de ziekte zich ontwikkelt.
De onlangs gepubliceerde studie van Cell Reports schetst een methode om via de computer te bepalen hoe bacteriële bijproducten, metabolieten genaamd, elkaar beïnvloeden met receptoren op cellen en bijdragen aan de ziekte van Alzheimer.
Tegenwoordig richten zich steeds meer onderzoekers wereldwijd op de functie van darmflora ten opzichte van het brein, om zo een medicijn tegen Alzheimer te kunnen vinden. Wie momenteel de laatste serie volgt van Grace Anatomy kan zien dat de hoofdrolspeler ook bezig is met een nog niet erkend onderzoek naar die oplossing via de darmen, dus super actueel.(red)
Bron: Cleveland Clinic